Популярността на манделовата киселина в козметологията расте. Все пак е време да кажем няколко горчиви думи за нея. Как действа манделовата киселина? За кого се препоръчва? Какви са плюсовете и минусите на използването й за разкрасителни процедури?

Със залязването на механичните ексфолианти, киселинните процедури става все повече и повече търсене. Те са много по-малко раздразващи. Благодарение на по-нежното действие, киселините са чест избор за премахване на пигментационни петна, отстраняване на белези от акне, изглаждане и подмладяване на кожата.

От AHA (най-леките) киселините, манделовата киселина е най-популярна. Препоръчва се за проблемна кожа, която се нуждае от интензивна грижа. За нещастие трябва да Ви предупредим, че не действат във всички случаи.

Кой не може да се възползва от преимуществата на манделовата киселина?

Ексфолиацията с манделова киселина не е подходяща за хора, борещи се с атопичен дерматит, студено възпаление или кожни лезии, придружени от сериозно възпаление. На бременните жени, чията кожа е много по-чувствителна, се препоръчва също да не използват киселината. Разбира се, има индикации, че много жени съзнателно пренебрегват това, изкушени от нежността на тази съставка.

За кого се препоръчва манделовата киселина?

Трябва да я пробвате, ако Вие:

  • имате мазна или смесена кожа;
  • имате комедони;
  • сте разтревожени от обикновено акне;
  • искате да се отървете от петна от акне;
  • виждате, че кожата Ви изглежда изтощена и бледа;
  • трябва да изгладите кожата;
  • желаете да спрете процесите на стареене;
  • опитвате се да подобрите тена на кожата си.

Благодарение на свойствата и влиянието върху кожата по нежен начин, манделовата киселина може да се използва за всички типове и фототипове кожа.

Ако Ви се иска да го пробвате, проверете:

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МАНДЕЛОВАТА КИСЕЛИНА?

Манделовата киселина принадлежи на групата AHA киселини. Можете да чуете това име в салоните за красота, защото този тип киселини често се използва за професионални лечения, включително ексфолиране.

Има интересно свойство на манделовата киселина – благодарение на малко по-големите молекули (в сравнение с другите киселини), действа по-бавно  и нежно. Бавно прониква в по-дълбоките слоеве на епидермиса, така че е по-безопасна и не причинява раздразнения. Още повече, не прави кожата чувствителна към слънцето, затова можете да я използвате и през лятото.

Нещото, което си струва да се знае е, че в повечето случаи киселинните пилинги са смесени с подхранващи лечения, така че да действат дори по-нежно.

Откъде всъщност идва манделовата киселина? Очевидно, идва от бадемите (Amygdalus Communis var Amara). Извлича се по време на процеса на хидролиза на горчивия екстракт от бадем.

КАК ДЕЙСТВА МАНДЕЛОВАТА КИСЕЛИНА?

  • Ускорява ексфолирането на мъртвите кожни клетки чрез релаксиране на вътреклетъчните връзки и стимулация на микро-ексфолирането.
  • Благодарение на ексфолирането на външния слой на кожата, това кара кожата да изглежда по-добре – осветява я, намалява обезцветяването, изравнява тена на кожата.
  • Отблокира изходите на мастните жлези и подсилва действието им, като така блокира омазняването на кожата и намалява комедоните.
  • Има антибактериален и антисептичен ефект, така че облекчава напр. свързани с акне раздразнения и възпаление.
  • Стимулира и синтеза на колаген и еластин, отговорни за стегнатостта и хиалуроновата киселина доставя влага.
  • Забавя процеса на стареене на кожата, дори такъв, причинен от UV радиация, при условие, че я използвате редовно и в подходящи количества.

Малко хора знаят, че

Действието на манделовата киселина зависи от концентрацията и pH-то – колкото по-висока е концентрацията на киселина и колкото по-ниско е  pH-то на кожата, толкова по-силно е действието. Благодарение на това, можем лесно да регулираме начина, по който манделовата киселина действа и да персонализираме процедурата според собствените ни нужди.

Манделовата киселина може да се нанася на кожата по два начина

  1. Да Ви се направи професионално ексфолиране с манделова киселина от козметик.
  2. Да се нанася дермо-козметика от манделова киселина в уединението на собствения Ви дом.

Какви са лошите страни на манделовата киселина?

Изглежда като безупречно вещество – действа нежно, отстранява пигментационни петна, подмладява и повишава овлажняването, подходящо за употреба през лятото, налично в кожни продукти. Обаче, когато я разгледате по-добре, ще забележите недостатъците от манделовата киселина:

  • Не можете да я използвате, ако имате атопичен дерматит, псориазис или сериозни кожни болести.
  • Не действа достатъчно силно, за да изглади дълбоки бръчки и да премахне слънчеви петна.
  • Не е достатъчно евтина, за да може всеки да си я позволи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *