Има нещо повече за козметичните употреби на билките от пиенето на чай или използването им за лицеви изпарения и измиване на косата.  Билковите хидрозоли и масла, както и активните вещества, извлечени от тези растения, имат огромен потенциал на балсам. Какво дължим на билките и какви преимущества за красотата може да дават?

Билките при грижата на красотата – Защо са толкова ефективни

Малките, зелени растения изглеждат толкова прости – нищо не разкрива огромния антиоксидант, лекуващ и регенериращ потенциала скрит в тях. Всъщност, билките дават по-добри ефекти от много изкуствени вещества. Какво има в билките, което превъзхожда разработените в лаборатория съставки?

  • Флавоноидите в билките са сред най-ценните подобряващи красотата съставки. Билките са пълни с флавоноиди, които пазят кожата: имат способността да абсорбират вредни UVA и UVB лъчи, действат като ефективен слънцезащитен крем, укрепват стените на кръвоносните съдове, стимулират кръвообращението, изпъват кожата и без усилие събират увреждащите кожата свободни радикали.
  • Сапонините в билките съставят групата от антивъзпалителни и антиподуващи съставки. Сапонините подобрява притока на кръв към тъканите – кожата си е набавила достатъчно кислород и придобива здравословен цвят. Друго преимущество се фокусира върху понижаване на напрежението на водната повърхност и увеличаване на проникваемостта на клетъчната мембрана – като резултат, активните съставки на кремовете и геловете лесно проникват в кожата.
  • Фитохормоните – са сензационни в козметологията, защото ефикасно подобряват състоянието на кожата, стимулират възстановяването й, поддържат много процеси, отговорни за обновяването на епидермиса. Фитохормоните интензифицират производството на хиалуронова киселина, като така гарантират правилното овлажняване и заздравяване еластичността и гъвкавостта на кожата.

Кои билки имат най-добрите ползи за красотата?

Босилек (ocimum basilicum)

Маслото от босилек е най-силното и е често срещана съставка в кремовете и балсами за тяло и душ-геловете. Богато е на дезинфектиращи кожата терпени, антивъзпалителен и антибактериален танин, вече споменатите сапонини, флавоноиди, витамини A, C, K и подобряващи кожата и косата минерали – желязо, калций и манган. Чаят от босилек ще бъде брилянтен за измиване на коса.

Естрагон (artemisia dracunculus)

Етеричното масло от естрагон е едно от най-оценените продукти за красота, направени от естрагон. Може да се използва за маслата за горене при арома терапия и като съставка в кремове, серуми и маски за коса. Естрагонът е богат на флавоноиди и танини; става за мазна кожа и грижа за косата: бори се с бактерии и гъбички, дезинфектира кожата и намалява секрецията на себум.

Кориандър (coriandrum sativum)

Кориандърът и маслото от кориандър са идеални за третиране с масла на коса – предотвратяване на косопад, укрепване на фоликулите и подобряване на вида на изтъняващата, изтощена коса. Кориандърът е богат източник на минерали (калий, натрий, желязо, манган, магнезий), съдържа витамини A, C и K, бета-каротин и незаменимата в грижата за кожата и косата – фолиева киселина.

Магданоз (carum petroselinum)

Той е източник на така наречените витамини на младостта – C, E, A – натурални антиоксиданти, забавящи патологичните процеси и стареенето. Магданозът е с високо съдържание на флавоноиди, овлажнява и изсветлява кожата, облекчава я, благодарение на голямото количество хлорофил, грижи се за нея и я регенерира, защото е пълен с минерали (желязо, манган, калций).

Коприва (urtica dioica)

Тази билка е позната от векове и се цени най-вече като изцяло променящ лек за пърхот и мазна, тежка, увиснала коса. Копривата без усилия се справя със свръхпроизводството на себум, докато маслото от коприва може да се втрие в ноктите, защото се грижи за тях и ги заздравява. Копривата съдържа огромни количества витамини и минерали, затова можете да го наречете „мултивитамина сред билките“. Пречиства и успокоява кожата, предотвратявайки омазнява и се грижи.

Конска опашка (equisetum arvense)

Не само, че укрепва косата и ноктите, но и прави страхотна компания на балсамите за скалп и шампоани с коприва, карайки Ви да се чувствате по-добре – пиенете на чай от коснка опашка и вземането на вани, обогатени с конска опашка, силно намалява потенето. Конската опашка съдържа силициев двуокис (силициевата киселина прави косата Ви блестяща и силна, пречи на ноктите да се сплетат и счупят), флавоноиди, минералови соли, органични киселини и сапонини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *