Царевичното масло не само ще обогати вкуса на сосове и салати, но и ще подобри състоянието на кожата, косата и ноктите. Какви свойства и козметични употреби има царевичното масло? Какъв е съставът му?

Царевично масло – състав

Царевичното масло е едно от най-добрите зеленчукови масло, използвани за грижа. Съставът му го определя, защото царевичното масло съдържа общо 85% ненаситени мастни киселини, по-точно линолова (омега-6) и олеинова (омега-9). В допълнение, богато е на витамини A, C, E и група B.

Царевично масло – козметични свойства

Нерафинирано и студено пресовано е най-здравословното царевично масло, което можете да получите. Натуралният продукт е оранжев или червен, а след процеса на пречистване, приема жълт цвят. Царевичното масло принадлежи на съхнещите масла, т.е. тези, които се окисляват при контакт със светлина или влага. За да запази свойствата си колкото е възможно по-дълго, съхранявайте го съгласно специфичните препоръки, които са на сухо и тъмно място. Царевичното масло е налично в магазините за органична храна, по Интернет, докато маслото за готварски цели е налично в супермаркетите.

Царевичното масло набавя антиоксидантови свойства и ефективно подхранва, хидратира и укрепва. В допълнение, регенерира увредените клетъчни мембрани и възпрепятства стареенето на клетките.

Царевично масло – козметична употреба

Благодарение на факта, че царевичното масло изобилства от витамини, ненаситени мастни киселини, фитостероли и много други хранителни вещества, то ще действа при грижа за всички типове кожа. Свойствата му ще бъдат оценени от жени, които имат суха, мазна, комбинирана, зряла и атопична кожа. Царевичното масло ще помогне с лечението на псориазис, благодарение на баланса на омега-3 и омега-6 мастни киселини, което облекчава кожното възпаление и решава проблема с дехидратиран и люспещ се епидермис.

Царевичното масло може да се използва при терапия с масла на косата. Хидратираната коса и заздравените фоликули са полезните ефекти на редовната употреба на царевично масло. В допълнение, царевичното масло се бори с проблема на прекомерния косопад. Маслото дължи тази функция на съдържанието на витамин K, който позволява правилно абсорбиране на калия.

Царевично масло и ефектите му върху кожата

Царевичното масло може да се използва както при суха, така и при мокра кожа, взависимост от нуждите ни; във всеки случай ще ни осигури достатъчно хидратиране. За тази цел е достатъчно да масажирате няколко капки масло в кожата на избрани зони. Царевичното масло може да се нанесе и на лицето – само в малко количество, така че да може лесно да се абсорбира. Нищо не Ви пречи да използвате обогатяващ крем и балсам за тяло с няколко капки масло, за да интензифицирате ефектите им.

С помощта на царевично масло, можете да извършвате и лечение на косата с масла. За много жени грижата за косата е неприятна и скъпа задача: изисква не само избор на правилната козметика (която струва много), а и опитна и систематична употреба. Представете си, че можете да се грижите за косата си различно от миенето с шампоан и нанасянето на балсам. За тази цел, нанесете масло в косата. Царевичното масло ще бъде добър избор. Количеството масло зависи от дължината и гъстотата на косата Ви, степента на дехидратация и степента на раздразнение на кожата. След един час е препоръчително да измиете косата си с шампоан без дразнещи съставки, като SLS и SLES. И това би било достатъчно.

Времето, което посвещавате на правилна грижа за косата е несъразмерно ниско в сравнение с преимуществата от редовно омазняване на косата с царевично масло

  1. Подхранване. Царевичното масло съдържа богатство от витамини и минерали, които ни снабдяват с цялостна грижа на косата и скалпа. Те включват витамини A, C и K и калций, магнезий, натрий, йод и наситени мастни киселини.
  2. Регенерация. Царевичното масло успокоява раздразнения на скалпа, ускорява обновяването на клетките и изгражда наново повреденото в в косата.
  3. Заздравяване. Царевичното масло укрепва косата и космените фоликули и също подобрява изтъняването и риска от химическо повреда.
  4. Общо подобрение на състоянието на ксоата. Царевичното масло подобрява кръвообращението и поддържа борбата с пърхота.

Царевично масло и ефектите му върху ноктите

Ноктите трябва да се подхранвам с царевично масло по същия начин, както кожата и косата. За тази цел, разпрострете няколко капки масло по цялата нокътна плочка и околните кутикули. Можете да чакате, докато се абсорбира, или да го измиете след няколко минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *